Sunday, August 05, 2007

Upprörande börsläge?

Jim Cramer är såvitt jag förstått ganska respekterad i börskretsar och inte minst miljardär, här kommer hans syn på börsläget i fredags.
http://www.youtube.com/watch?v=wtjkWJzxdQU

9 comments:

  1. Anonymous4:32 PM

    Mycket intressant. Men det som händer nu kunde man listat ut om man följer www.prudentbear.com (rekommenderas starkt!) och ser vad som skrivs där -- även om man är optimist så skadar det inte med en annan synvinkel. CNBC är traditionellt "bullish", det är farligt att lyssna för mycket på det.

    När Fed sänkte räntan till 1% var det en desperat manöver för att undvika lågkonjunktur. Räntan hölls konstgjort låg alldeles för länge, vilket gjorde att kreditmarknaden exploderade -- globalt! Detta har lett till övervärderade bostadsmarknader och tyvärr kanske också aktiemarknader. Det finns ingen enkel väg ur detta.

    Jag har inte sålt något själv men har inte köpt några aktier på över ett år, och jag återinvesterar inte utdelningar etc just nu. Om börsen fortsätter nedåt kommer jag att ta en del rätt hårda smällar men just nu satsar jag på att minska risken (korta räntefonder + betala av skulder). Mina senaste rena aktieköp var Öresund för 1.5 år sedan, "tyvärr" ligger jag fortfarande för tungt i aktier eftersom det gått för bra för råvarubolagen.

    Och att sänka räntan för att rädda investerarna är det dummaste man kan göra, då förlänger man bara eländet och obalanserna blir värre.

    ReplyDelete
  2. Anonymous5:46 PM

    Så vad tycker du man ska göra? Höja räntan och låta en lågkonjuktur bildas?

    ReplyDelete
  3. Anonymous6:01 PM

    Ja. I princip, kontrollera penningmängden (som växer mycket snabbare än inflationen). Historiskt sett finns det ett starkt samband mellan penningmängdstillväxt och inflation. Att sänka räntan i dagens läge skjuter bara de jobbiga besluten (och konkurserna) på framtiden, staten eller centralbankerna kan inte planera bort lågkonjunkturerna hur gärna de än vill.

    Kapitalism bygger på "creative destruction". Genom att sänka räntan så kraftigt "slapp" vi en lågkonjunktur 2001-2003 (eller rättare sagt, den blev mindre djup), men det får vi "betala" för nu eftersom vi låtit kredittillväxten fortsätta. En massa pengar finns inlåsta i mindre produktiva investeringar (bostäder i USA tex) än vad som annars vore fallet, eftersom det helt enkelt varit för billigt att låna pengar.

    Lösningen på problemet "det finns för mycket pengar" och "det är för billigt att låna" är inte att sänka räntan, det gör bara saken värre. Se på Japan, som försökte sänka räntan till noll procent efter deras kris i början av 90-talet... Det är först nu på senare år som det börjar gå riktigt bra för Japan igen.

    ReplyDelete
  4. Anonymous7:33 PM

    vad menas med kredittillväxten?

    ReplyDelete
  5. Jag håller med dig, Joakim.
    Räntan måste upp lite mer.... även om mina ränteutgifter för villan då blir lite tyngre under några år. ;)

    ReplyDelete
  6. Anonymous1:41 AM

    Anonymous: Att folk och företag lånar pengar. Det innebär i praktiken att det finns mer pengar i samhället.

    Varför är det dåligt? Jo, det _kan_ vara dåligt om det leder till att pengarna söker sig till fel sektorer, och om lånen växer för snabbt så brukar det leda till inflation eller börs/fastighetsbubblor i slutändan.

    ReplyDelete
  7. Anonymous7:15 PM

    Vad är det här för skit ni kollar på?

    Knappast en analys av "börsläget". Han pratar om Bear Stearns aktien och förhållande inom fixed-income, i detta fall sub-prime bostadsobligationer. Två av Bear Stearns hedgefonder kraschade nyligen, men detta har knappast något med det börsläget i rent allmänhet att göra.

    ReplyDelete
  8. Postade bara länken som underhållning för att jag tyckte det var ett kul klipp. Texten i inlägget var mest för att sälja in det utan att avslöja för mycket.

    Se filmsnutten som underhållning.

    ReplyDelete
  9. Anonymous1:52 AM

    Börsläget i allmänhet är i högsta grad beroende av vad som sker på kreditmarknaderna. Vi får se vilken effekt subprime-kraschen får.

    Ett problem är att det är svårt att få översikt över var problemlånen finns, eftersom alla lån är sönderstyckade och sålda till diverse institutioner, plus att de flesta hedgat sig med diverse OTC-derivat som ingen riktigt vet var de finns. Kanske är det framför allt ett amerikanskt problem. Men det kan helt klart smitta av sig här också.

    ReplyDelete