Wednesday, February 14, 2018

Hur automatiskt ska sparandet vara?

Här kommer en liten uppföljning på gårdagens inlägg då det blev mycket tankar och synpunkter. Kul!

För det första det handlade inte om att sätta upp regler för hur man ska räkna sparkvot eller vilken typ av sparande som är "riktigt" sparande. Det är givetvis oviktigt, det viktiga är att hitta ett tankesätt som ger ett effektivt och bra sparande. Att inte lura sig själv att man är tillräckligt långsiktig för aktiemarknaden  och sen spontansäljer efter något enstaka år. Och att inte lura sig att man har ett högt sparande när huvuddelen av "sparandet" är till för konsumtion inom närmaste året.

En viktig fråga som också kom upp är hur automatiskt/tråkigt vs flexibelt/roligt man ska göra sitt långsiktiga sparande.

Automatiskt kan innebära fast belopp varje månad i tex fonder via autogiro. Så har jag själv gjort de flesta åren. Har man en lön som varierar mycket mellan månaderna kan viss handpåläggning krävas.

Flexibelt kan innebära att man manuellt för över pengar och sen gör manuella aktieköp i de aktier som känns prisvärda. Man kan även anpassa köpens storlek efter kortsiktiga tron på marknaden, dvs inte köper för hela överföringen om man tror aktierna blir billigare i framtiden.

Är man intresserad och vill lägga ner tid på sparandet är ju flexibilitet roligt. Men också mycket mer utsatt för dåliga beslut och psykologi. Här får man rannsaka sig själv och se vilken flexibilitet och frihet man klarar av.

10 comments:

  1. Anonymous8:53 PM

    Vill man vara flexibel, och ha roligt så brukar det faktiskt kosta pengar. Vill man ha tråkigt och tjäna pengar så är autogiro att föredraga.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja så är det för de stora massorna. Men vi hoppas ju alla tilhöra den lilla klick som utgör undantaget.

      Delete
  2. Anonymous9:02 PM

    Off Topic,

    Hur mycket tar du i bänkpress?

    Med vänlig hälsning

    Lars

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gjorde nyligen en 2a på 102,5 så någonstans 108-110 kg. Ska dock dra igång ett strukturerat program i vår (bänkpress boogie av styrkelabbet) vilket jag hoppas ska ge mig 120 kg innan sommaren.

      Delete
  3. Anonymous9:23 PM

    Hej hur ser du på belåningen på boende? Hur mycket bör man minst gå in med? Nyfiken är jag för jag själv har köpt bostad nu och då gick jag in med 15%

    ReplyDelete
    Replies
    1. 15% är väl kravet från de flesta banker. Tycker gott man kan amortera ner det i lugn takt till runt 50%. Vi har ca 30% belåning vilket är onödigt lågt, men det har bara råkat bli så då det gått från 50% till 30% genom värdestegring. Vi amorterar inget nu.

      Delete
    2. Anonymous7:06 AM

      30% belåning vilken lyx :) Tack för svaret då ska vi börja jobba oss ner till 50% vilket kommer ta tid!

      Delete
  4. Anonymous6:58 AM

    Jag började som flexibel och har nu gått över till automatik. Fel ordning enligt mitt sätt att se det. Jag har en känsla av att din blogg mest läses av slipade investerare men om någon amatör råkar komma över denna kommentar så hade jag övervägt att göra precis som jag, fast tvärtom...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mycket nybörjare här på bloggen och jag håller helt med. En bas med 70-90% automatiskt är nog bra under de första åren. Så kan man använda 10-30% till att se hur svårt det flexibla är över en längre period.

      Delete
  5. Autogiro med automatiskt köp i 5 olika billiga indexfonder är min melodi. Jag justerar dock storleken på överföring månad för månad beroende på lön/VAB/övrigt. Brukar hamna mellan 20-30% sparkvot.

    ReplyDelete